Meteen naar de inhoud

LEVEN EN LEIDEN VANUIT JE ROEPING…

Mijn persoonlijke reis en lessen deel ik graag met je!

In mijn gesprekken met ondernemers en leiders word ik de afgelopen periode herhaaldelijk bevraagd op het onderwerp Roeping – vragen als:

  • ‘Chris, wat versta je nu eigenlijk onder roeping? Wat is die van jou?’
  • ‘Zou iedereen een roeping moeten hebben? Is er iets mis als je die niet hebt?’
  • ‘Hoe heb je jouw roeping gevonden?’
  • ‘Zou je mij willen helpen om de mijne te vinden, te formuleren en te gaan leven?’

Een onderwerp waar ik inderdaad het nodige over te vertellen heb. Graag zelfs!
Lees mijn inleiding op de zes artikelen die zullen volgen. Veel inspiratie toegewenst!

Het boek ‘Taal van Transitie’ geeft hierop een mooie inleiding: “Op je weg van oorsprong naar bestemming tref je als leider je roeping aan. In zichzelf is het gebruik van het woord ‘roeping’ al moedig. Het roept namelijk iets op van de spanning tussen autonomie en overgave. Je kunt ‘roeping’ zien als de uitnodiging die het leven aan je doet. Als je het mij vraagt nogal van levensbelang! Wie ben je op de diepste laag van je identiteit?” Maar je roeping vinden, formuleren en daarna gaan leven is nog niet zo eenvoudig.

“In je zoektocht naar je roeping weet je wanneer je op het juiste spoor zit als je betekenis weet te geven aan de uitdagingen op je levensweg. Als je onderscheid hebt weten te maken wat tot je wonden behoort en wat tot de vrucht van die wonden behoort.”

‘Chris, klinkt best heftig en ook ’n beetje theatraal’. Als je dit nu denkt, geef ik je niet helemaal ongelijk. Járenlang ben ik ‘gewoon’ gegaan. Ik deed min of meer datgene wat er van mij verwacht werd in het leven. Helemaal niets mis mee trouwens. Ik trouwde met Jorien, begon met werken (en was daar goed in), startte met succes een eigen onderneming, kocht een huis, sloot vriendschappen, etc. etc.

Maar tijdens al die jaren was er ook crisis, meer dan eens zelfs. Pijn, intens verdriet, gemis. Zakelijke turbulentie en teleurstellingen (breek me de bek niet open…). Kortom, ingrijpende gebeurtenissen die niet in mijn oorspronkelijke plan stonden en keer op keer de vaste grond onder mij wegsloegen. Positief en negatief gingen gelijk op of wisselden elkaar af. Jaar in, jaar uit.

In de afgelopen jaren kwamen de vragen, één voor één. Ik ging op zoek naar nieuwe antwoorden omdat de oude niet meer voldeden. Ik ontdekte dat ik ‘secure bases’ miste als steun en inspiratie. Ik leerde om steun aan te nemen en leiding te ondergaan. Mij toe te vertrouwen én te verbinden aan een gids om verder te komen op mijn weg.

In 2020 besloot ik intensief werk te maken van mijn roeping en de vragen te beantwoorden: ‘Wie ben ik en wat wil ik in de wereld in beweging zetten?’. Onder leiding van Jakob van Wielink nam ik deel aan een intens programma. Het zou voor mij de meest ingrijpende week in jaren worden…

Ik leerde en ontdekte dat voor het vinden en beschrijven van je roeping “het eerst nodig is dat je de bereidheid hebt om terug te blikken op je leven en dat wat je daar aantreft te verbinden met het heden en de toekomst waarnaar je op weg bent. Het bracht mij ook tot de ontdekking dat het leven dat ik leidde een rijke informatiebron bleek te zijn en mij taal en tekens gaf om uiteindelijk vorm en inhoud te geven aan mijn roeping.” Wauw!

De komende maanden wil ik je in zes artikelen meenemen op de reis die ik achter mij heb liggen. Samen doorlopen we de zes stappen van De Transitiecirkel, zes fasen naar ‘Betekenisgeving en Roeping’. Ik deel je openhartig over mijn eigen ervaringen en lessen. Daarnaast voorzie ik je van de nodige inhoud zodat je ook zelf concreet aan de slag kunt. (gebaseerd op het boek ‘Taal van Transitie’).

Ik nodig je écht uit om de zes stappen stap voor stap te volgen. “De Transitiecirkel (zie afbeelding) is namelijk geen fasenmodel of -zo je wilt- ‘los verkrijgbaar’. De dwarsbalken verwijzen namelijk steeds opnieuw naar elkaar. Je kunt het zien als een venster dat je uitnodigt om steeds meer te ontdekken hoe bijvoorbeeld:

  • Je afscheid hebt te nemen voordat je opnieuw welkom kunt heten;
  • In tijden van rouw je veerkracht wordt beproefd, maar ook versterkt;
  • Een roeping pas vruchtbaar wordt in verbinding met je omgeving.”

Vandaag sluit ik af met een citaat uit het voorwoord van het waardevolle boek ‘Taal van Transitie’:

“Jij hebt als leider ook een keuze, wat de omstandigheden ook zijn. Kies je ervoor een gevangene van jezelf te zijn of kies je ervoor de sleutel te gebruiken die in je zak zit? Ben je bereid naar je eigen verhaal te kijken en naar de breuklijnen in je eigen leven, naar die van medewerkers, je team en je organisatie? Ben je bereid risico’s te nemen, zelfs met de pijn die dat kan oproepen, zelfs met de inspanning die dat vraagt? Ik daag je uit als leider om te omarmen dat mensen niet doen wat jij hun zegt te doen – ze doen wat ze jou zien doen.”

Dr. Edith Eger

Note:

  • Wil je de zes artikelen niet missen en in volgorde lezen? Laat dan in een persoonlijk bericht je mailadres achter, dan stuur ik het je steeds persoonlijk toe.
  • De rechten van de Transitiecirkel (zie afbeelding) berusten bij de School voor Transitie en mag ik met toestemming gebruiken. Daar waar tekst tussen aanhalingstekens is geplaatst, betreft het citaten uit het boek ‘Taal van Transitie’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *